Hoe en waarom lees jij legaal?

Steun je onze actie, maar ben je niet zo van de sociale media? Vanaf vandaag kun je dan ook een reactie achter laten op deze pagina. Hoe draag jij ertoe bij dat er mooie boeken kunnen blijven verschijnen? Koop je ebooks, lees je vooral papier of haal je je boeken bijvoorbeeld uit de bibliotheek? Vind je dat schrijvers en hun redacteuren bijvoorbeeld gewoon betaald moet worden voor hun werk? Laat het ons weten!

Voor de goede orde, we gebruiken je email-adres alleen om contact met je op te nemen als je een van de boeken gewonnen hebt die beschikbaar zijn gesteld door een van de deelnemende uitgeverijen. Steun je de actie niet of wil je in discussie gaan met anderen? Dan kun je terecht op de discussiepagina.

12 reacties

 1. ik lees heel veel bibliotheekboeken, vooruitleesexemplaren van uitgeverijen en probeer zoveel mogelijk te promoten via mijn fb-pagina Boeklovers

 2. Ik ben zelf ook auteur-(van het boek ”ademloos verlangen”’) en vindt het gewoon heel erg belangrijk dat mensen ”legaal” lezen. Ik haal de laatste tijd veel boeken uit de weggeefwinkel(die gebruik ik als bibliotheek) en krijg regelmatig recensie exemplaren van boeken, soms win ik een boek of krijg ik een boekenbon voor mijn verjaardag. Papieren boeken blijven mijn favoriet, maar ik heb ook een e-reader. Ook hier staan e-books op die ik bijvoorbeeld gewonnen heb met een winactie of als recensie exemplaar, ook legaal dus…

 3. Ik lees veel en doe regelmatig mee aan wedstrijden om boeken te winnen, dat zijn dus legale boeken. Er blijven altijd zat boeken over die ik ook per se wil lezen en een deel lees ik door te lenen van vriendinnen en een ander deel koop ik gewoon en die leen ik natuurlijk ook wel eens uit aan mijn vriendinnen. Als we willen dat de boekwinkels blijven bestaan zullen we gewoon allemaal af en toe een boek moeten kopen.

 4. Prachtige boeken, zoals Santa Montefiori, die koop ik gewoon in de boekhandel want ze zijn het waard en heb ik uit dan staan ze
  ook nog eens mooi in mijn boekenkast!

 5. Ik lees en koop voornamelijk papieren boeken. Behalve op vakantie, dan gaat de e-reader mee met digitale boeken met gekochte boeken en geleende boeken via de bieb.

 6. Voorheen las ik veel op de ereader, maar miste toch het papieren boek. Dus nu wat minder ereader. Heerlijk de geur van een nieuw boek. Illegaal komt er bij mij niet in.

 7. ik lees uitsluitend legaal, zowel op mijn e-reader als in druk. ik vind het wèl oneerlijk dat digitale boeken met een hogere BTW belast worden dan gedrukte boeken!

 8. Ik lees erg veel en koop ook wekelijks wel een boek. Meestal wel in de kleiner boekwinkel.Online boeken kopen doe ik sporadisch. Ook krijg ik van uitgevers regelmatig een boek voor een resencie. Leesclubs daar lees ik ook geregeld voor .

 9. Ik lees vooral veel boeken die ik krijg via diverse acties en ik bezoek met regelmaat het boekenfestijn. Vroeger leende ik ook veel bij de bieb en dat ben ik van plan snel weer te doen 🙂

  En sommige series moet ik gewoon in mijn kast hebben staan…

 10. Het liefst lees ik nog papieren boeken, maar een e-reader is toch ook heel handig als je maar weinig bagage kan meenemen. Ik lees ook veel bieb-boeken, en leen ook boeken van vrienden. Maar bovenal voel ik me goed als ik iets kan lezen uit mijn overvolle eigen boekenkasten. Regelmatig koop ik nieuwe (en heel soms ook tweedehands) boeken. Ik heb ook al enkele keren een boek gewonnen, en dat is natuurlijk een feest! Enkele keren kreeg ik van een uitgeverij een recensie-boek cadeau.

 11. Ik lees graag legaal, vooral de ouderwetse, papieren boeken. Sinds een paar jaar kom ik niet meer bij de bibliotheek, omdat mijn boekenkoopverslaving iets uit de hand gelopen is en ik dus mijn persoonlijke bibliotheek heb. Heel eerlijk: soms haal ik wel eens een e-book illegaal van internet, MAAR: alleen als ik het papieren boek in huis heb! Ik lees deze dan thuis gewoon, maar in de trein, met mijn studieboeken die al genoeg wegen, is het prettig een paar hoofdstukken op mijn telefoon te kunnen lezen. Thuis ga ik dan gewoon weer verder in het boek wat ik heb. Dit gebeurt echter zelden, want mijns inziens kan een e-book op m’n telefoon lezen, niet tippen aan het lezen, vasthouden en ruiken van een normaal boek.

 12. Tot nu toe lees ik uitsluitend papieren boeken, maar dat gaat in de toekomst misschien veranderen.
  Ik lees altijd legaal: bibliotheekboeken en zelf aangeschafte boeken.
  Ik vind het niet meer dan normaal om legaal te lezen.

geef een reactie