Doe mee aan onze boekenweekactie Ik lees legaal!

Let op! De actie Ik lees legaal is inmiddels voorbij. Reacties lees je op de pagina The social bookcompany in de media. Verder is er nog een Facebookpagina in de lucht met als thema Legaal lezen.

Gelukkig zijn er nog steeds veel mensen die het normaal vinden om voor hun boeken te betalen. Ook als het gaat om ebooks! Schrijvers, redacteuren, vormgevers en al die anderen die meewerken aan een boek kunnen immers niet van de lucht leven. Hoeveel mensen altijd legaal zijn blijven lezen? Dat gaan we hopelijk merken in (de weken voor) de boekenweek!

Het idee is dat vanaf de start van de boekenweek op 8 maart 2013 zoveel mogelijk mensen op zoveel mogelijk manieren gaan zeggen Ik lees legaal. Varianten van de slogan zijn natuurlijk ook mogelijk. Denk aan Ik lees papier, Ik leen bij de bieb of Een boek mag best iets kosten. Meedoen kan via de sociale media en onze actiepagina. In de periode van 1 tot 16 maart maak je als deelnemer bovendien elke dag kans op een ander ebook!

Discussiëren over het onderwerp kan hieronder. Wil je meer weten over de achtergronden van de actie? Lees dan het artikel over legaal lezen op Buzzboeken. Wil je weten welke schrijvers en uitgeverijen bijvoorbeeld de actie ondersteunen? Dat zie je hier.
Tekening zonder titel (10)

38 reacties

 1. Wat ik zo merkwaardig vind is dat de consument voor e-boeken vaak veel minder bereid is om te betalen. Alsof de prijs van een boek ‘em alleen in de drukkosten en opslag zit!
  Misschien is het een idee om (door middel van een diagram) inzichtelijk te maken hoe de prijs van een boek tot standkomt. Dus ook redactie- en promotiekosten, noem maar op, tellen mee. Zulke kosten gelden voor een digitaal boek net zo goed als voor het papieren exemplaar.

  • De btw van een ebook is 21% en die van een gebonden boek 6% dus een aanpassing hiervan zal al een stap in de goede richting zijn

  • Het zou een stuk goedkoper moeten zijn dan de papieren editie, je krijgt immers minder (geen fysiek boek). Als consument moet je zelf een e-reader (€150) aanschaffen. Het is niets minder dan naief om dezelfde prijs te rekenen als voor een papieren editie. En uiteraard moet de BTW omlaag.

   Laat de literaire wereld niet dezelfde fout maken als de film en muziekindustrie. Hoge prijzen en gesloten, beveiligde systemen hebben maar een gevolg: het wegdrijven van consumenten naar de onbetaalde downloadsites (overigens compleet legaal in Nederland).

 2. Nou ja, een groot deel van de prijs van een boek (42%) wordt natuurlijk bepaald door de boekhandelkosten die voor een ebook toch minder hoog zijn, al is de btw op ebooks (21 ipv 6%) dus weer wel hoger.

  • Voor een e-boek heb je als uitgever minimaal net zoveel kosten als voor een papieren boek. Ook een eboek moet apart worden opgemaakt, het moet grondig worden nagekeken op opmaakfouten, en er moet een omslag bij. Dan wil de boekhandel dezelfde korting als voor een papieren boek en ook het Centraal boekhuis rekent kosten voor download en beveiliging. Daarnaast heeft de auteur recht op royalty, dus dat is echt geen vetpot, zeker niet als je bedenkt dat alle e-pubs van uitgeverij Cupido maar 4,99 kosten.
   Daarnaast heeft uitgeverij Cupido voor uitleen in de bibliotheken al een aantal jaren geleden de Cupido Biebpub uitgebracht. Alle Cupido Biebpubs zijn nu ook via bibliotheek.nl te leen, dus er is voor lezers geen enkele reden om onze E-pubs te stelen, maar dat gebeurt toch.
   Het is hoog tijd dat de regering via de wet paal en perk stelt aan deze diefstal en het strafbaar stelt!

 3. Gelukkig zijn steeds meer mensen bereid te betalen voor e-books. Dat is tenminste mijn ervaring. Op mijn site krijgen kinderen via een abonnement onbeperkt toegang tot digitale kinderboeken.

 4. Als de uitgevers minder bang worden om via bibliotheken digitaal uit te lenen, weet ik zeker dat het aantal illegale lezers ook drastisch zal dalen. Veellezers willen lenen, niet kopen. tel maar eens bij elkaar op wat die kwijt zouden zijn als ze legaal zouden lezen.
  Nu lenen ze 7 boeken per 3 weken in de bibliotheek (sommigen meer). zelfs met de goedkoopste eboeken kom je dan al gauw uit rond de 35 euro x 17 = 595 euro.

 5. nb gelukkig zijn er wel ontwikkelingen in die richting trouwens ; uitgevers die bereid zijn om digitaal te lenen via de bibliotheek.
  en terecht. levert inkomsten op + terughalen van illegale lezers

 6. In de prijs per boek is de afgelopen jaren fors beknibbeld op de prijs die auteurs zelf ontvangen voor hun werk. Wanneer je een bestseller schrijft, dan zal het zich mogelijk nog lonen, maar wanneer je een gespecialiseerd boek schrijft is het als auteur niet meer de moeite waard om hier zoveel tijd in te investeren. Ik ben overgegaan op self-publishing. Dan hou ik er tenminste enigszins grip op.

  http://www.bol.com/nl/p/de-weg-naar-de-oude-mysterien/1001004004765041/

 7. Ik schrijf zelf en weet dat voor heel veel auteurs (vooral de beginnende zoals ik er een van ben), het vak meer een hobby is dan een betaalde baan. Maar ze doen er wel net zoveel moeite voor. Alleen daarom is het een kwestie van fatsoen om -de vaak minimale prijs- gewoon legaal te downloaden en boeken aan te schaffen.

 8. Natuurlijk heeft iedereen gelijk; de schrijvers omdat het inkomstenderving is maar ook de downloaders omdat die de e-boeken te duur vinden. Net zoals met muziek is niet ieder gedownload boek een gemiste verkoop, in het circuit zijn zelfs veel mensen die inmiddels 12.000 e-boeken hebben. Zullen ze die lezen? Dat denk ik niet, het is gewoon voor de heb. Een ander, nog niet gemeld punt zijn de zelf gescande boeken voor eigen gebruik. Van die boeken bestaat geen e-boek en is die zelfgemaakte versie dan ook illegaal?

  • Als je een boek dat je zelf gekocht en dus betaald hebt scant voor eigen gebruik, is daar niets mis mee. Het gaat mis als je de gescande versie op internet zet en de hele wereld er gebruik van kan maken.

 9. Ik lees legaal EN gratis, namelijk door (fysieke) boeken te ontlenen van de bibliotheek of van vrienden en familie. Ik heb geen e-reader, maar ik zou er een aanschaffen als er een manier kwam om deze legale, gratis manier van boeken delen ook digitaal uit te voeren. De e-bookindustrie moet niet denken dat alle boeken die nu zonder te betalen op e-readers gezet worden, anders wel gekocht zouden worden, en de e-bookindustrie moet ook niet denken dat dat zou moeten. Fysieke boeken worden gedeeld en uitgeleend via officiele en onofficiele kanalen, zonder dat dit illegaal is. Zorg dat dit ook met digitale boeken kan.

  • Ebooks lenen via de bibliotheken is inmiddels sterk verbeterd, althans in Nederland, ik weet niet hoe dat zit in Vlaanderen. En voor leningen via de bieb krijgen auteurs ook een vergoeding. Wie goedkoop en legaal wil lezen, kan dus altijd nog naar de bieb, ook voor ebooks

  • Wij hebben hier allebei een e-reader maar we kunnen helaas niet op allebei de readers hetzelfde boek lezen vanwege de beveiliging. Grote onzin is dat en dan ben je bijna geneigd om een illegale versie te downloaden want die kan wel op beide readers geplaatst worden. Zolang de industrie blijft beveiligen omdat ze bang zijn een dubbeltje minder te verdienen zal het illegale aanbod van boeken groot blijven. Maak het goedkoper en dan wil opeens iedereen de boeken wel kopen.

 10. Ik heb een zelf een kleine bibliotheek met zo’n 1200 papieren boeken. Vrienden en familieleden komen regelmatig boeken bij me lenen.
  Sinds enkele jaren beschik ik ook over een e-reader. Ik koop alle e-boeken legaal. Ik vind dat dat zo hoort. Punt.
  Mijn schoonzus kreeg deze week een e-reader cadeau en vroeg of ze, net als ze met de papieren boeken gewend was, ook e-boeken bij me kon ‘lenen’.
  Veel boeken hebben tegenwoordig geen DRM-beveiliging meer maar zijn sociaal beveiligd met een watermerk.
  Bruna bijvoorbeeld zegt daarover: “Daarnaast is het nu ook mogelijk om het e-book uit te lenen aan vrienden en familie, zoals men dat met papieren boeken gewend is.”
  Ik vind dat dat dus moet kunnen. Ik heb mijn schoonzus dus enkele e-boeken met een watermerk toegestuurd. Ik handel dus op een manier die voor mijn gevoel acceptabel en ‘legaal’ is. Uitlenen aan familie en vrienden moet dus mogelijk zijn.
  Ik zal nooit mijn toevlucht zoeken tot sites waar je zonder problemen duizenden boeken binnen kunt halen. Ik blijf legaal kopen, misschien af en toe een boek ‘legaal’ lenen en ze ook uitlenen.

 11. Aan familie, vrienden en zelfs kennissen uitlenen is iets dat naar mijn mening wel geoorloofd is.

 12. Wij lezen thuis legaal papieren en ebooks. Ik vind dat een kwestie van fatsoen en respect naar de maker(s) toe.

  Er is wel een verschil tussen het uitlenen van ebooks en papieren boeken: Een papieren boek leen je niet al te vaak uit, weet ik uit ervaring, niet meer dan een keer of drie, vier, omdat je niet wilt dat het slijt of kapot gaat. Een ebook kun je eeuwig blijven uitlenen.
  Om deze reden moeten bibliotheken papieren boeken die vaak worden uitgeleend regelmatig moeten “verversen”, nieuwe exemplaren aanschaffen dus. Dat is niet aan de orde bij ebooks.

  Nog een verschil: bij de bibliotheek moet je een populair boek vaak reserveren, je moet erop wachten. Leen je een papieren boek van een bekende, dan zul je ook moeten wachten tot iemand anders het uit heeft. Dus zullen sommige mensen dat boek bijvoorbeeld voor hun verjaardag vragen of het zelf aanschaffen, omdat ze niet willen wachten.

  Boeken zijn een belangrijk cadeauartikel. Laatst gehoord van een illegale lezer in mijn omgeving: ‘Ik hoef voorlopig geen boeken meer voor mijn verjaardag, ik kan vooruit.’ Zo iemand zal echt niet alle 12.000 boeken hebben gelezen, maar je geeft hem ook geen boek meer cadeau.

 13. Het downloaden van digitale boeken is in Nederland legaal (http://www.digimuziek.nl/legaal.htm), dit om de discussie zuiver te houden.

  Consumenten willen hun boeken eenvoudig, direct en goedkoop. De officiele aanbieders voorzien daar op dit moment niet in. Of de prijs is te hoog, het aanbod te gering of het proces te omslachtig. Daar komt bij dat de consument juridisch niets fout doet door het zelf te downloaden. De consument zit dus eigenlijk prima.

  Het succes van Spotify bewijst m.i. dat consumenten zeker bereid zijn te betalen mits er maar aan die voorwaarden voldaan is. Ik vrees voor mensen die gaan schreeuwen om betere beveiligingen (nooit effectief, denk terug aan de CD en DVD beveiligingen die miljoenen aan ontwikkelingen hebben gekost om binnen enkele weken gekraakt te worden) of DRM (digital rights management, een systeem om controle te houden over materiaal). Dit heeft maar een gevolg, het nog verder wegdrijven van de consument naar alternatieve bronnen.

  De literaire wereld moet nu een keuze maken, of alle fouten van de muziek en filmindustrie nogmaals overdoen (dit is duur, klantonvriendelijk* en vooral heel erg ineffectief) of gelijk de oplossing kiezen waarvan Spotify en Netflix bewijzen dat deze economisch rendabel is.

  Consumenten krijgen hun content, linksom of rechtsom. Klagen, van schande spreken en (onterecht!) roepen dat het niet legaal is, is zinloos en lost dit probleem niet op.

  *denk hierbij aan de lange waarschuwingen bij officiele DVDs of de audio’s die door hun beveiliging uberhaupt niet op een computer af te spelen waren. Ironisch genoeg heeft alleen de betalende consument hier last van. Download je dezelfde DVD van een andere bron dan zijn al deze zaken eruit gehaald.

  • Naar mijn bescheiden mening is het pas diefstal als de door download verkregen boeken doorverkocht worden. Downloaden voor eigen gebruik is geen diefstal.

  • Het klopt dat naar de letter van de wet het downloaden legaal is zelfs als het aanbieden illegaal is. Kennen we dat niet van een andere dicsussie die op dit moment speelt?
   Maar voor mijn eigen beleving en gedrag speelt dat wettelijke helemaal niet. Ik hoef geen illegaal aanbod. Zelfs als ik zelf niet strafbaar ben. Ik vind ethisch en integer handelen belangrijker.
   Dat de prijs te hoog zou zijn, is natuurlijk een aardig punt van dicussie. Met het aanbod en het proces zitten we volgens mij wel op de goede weg. Maar noch prijs, noch aanbod, noch proces zijn voor mij redenen om dan maar gebruik te maken van illegaal aanbod.

 14. Ik luister legaal naar gesproken boeken via Aangepast lezen. Mensen met een leeshandicap kunnen hier gratis gebruik van maken, ideaal. Wat betreft het downloaden van boeken, een soort Spotify voor e-boeken zou een mooi initiatief zijn. Overigens zou ik het ook niet erg vinden gewoon contributie te betalen voor de boeken van aangepast lezen.

 15. Waarom zou het doorgeven van ebooks illegaal.zijn terwijl gewone boeken te kust en te keur doorverkocht worden op marktplaats en dergelijke. Hier krijgt de auteur ook geen ene cent van.

  • Lees mijn bericht hierover, van 4 februari 14:23.
   Papieren boeken zijn allemaal ooit eens in een winkel gekocht en ze slijten. Je kunt ze niet maar blijven doorverkopen/uitlenen, en je kunt een papieren boek ook niet tegelijkertijd aan veel mensen verkopen. Er is er maar ééntje van en daar ben je zuinig op.
   Een ebook kun je miljoenen keren uitlenen of verkopen. Ook als je het zelf niet hebt gekocht.

  • Als je een e-book op internet zet, is het geen kwestie meer van iets aan iemand doorgeven, maar dan stel je het beschikbaar voor de rest van de wereld. Dan verspreidt je het. Dat is toch echt anders dan iets uitlenen aan een vriend of het aan een persoon doorverkopen.

 16. Het illegaal downloaden van boeken is simpel diefstal. Je steelt het geestelijk bezit van iemand. Waarom wordt er door veel mensen zo luchtig over gedaan? De NOS (achtuurjournaal 4 febr.) over Susan Smit: die hoefde niet te klagen want die verdiende goed. Zelf zei ze ook dat ze goed verdiende, maar daar gaat het niet om. Waarom ging ze er niet tegenin? Het gaat om diefstal!

 17. @Petra Aarts Lees mijn bericht hierover, van 4 februari om 14:23

 18. Ik vind het echt bizar dat mensen boeken downloaden maar nog meer absurd is het uploaden van boeken.
  Het eerste is legaal (hopelijk verandert dit snel), het tweede is illegaal. Ik vind het jammer dat de nadruk vaak op het downloaden ligt i.p.v. waar het echt om draait: het uploaden. Geen uploader, dan is er ook niets te downloaden.

  Nu is het de boekenmarkt en een jaar of 5 terug was het de “video” markt, het is niet voor niets dat video verhuur zaken zo goed als verdwenen zijn, veel mensen kijken of online of downloaden films.

  Ik denk zelf dat er wel degelijk iets gedaan kan worden (uploaders aanpakken) maar dat daarnaast ook gekeken moet worden hoe het kopen van boeken en e-books verder gestimuleerd kan worden. Het feit dat er veel boekwinkels verdwijnen, de plaatselijke supermarkt verkoopt bijv. de boeken uit de Top 10 draagt er mijns inziens aan bij dat er steeds minder verkocht wordt.

 19. Wat voor aanbieder van digitale content zou volgens jullie de ideale zijn: één waarbij je uitsluitend kan lenen, of lenen èn kopen of uitsluitend kopen? En wat voor soort beveiliging zou er op een boek moeten zitten: drm, social drm, een watermerk of helemaal geen beveiliging? Van welke optie wordt de auteur, uitgever het gelukkigst. En van welke wordt de lezer het gelukkigst. Wat gaat het voor de verspreiding van ebooks betekenen, onder andere bij studenten, als er helemaal geen beveiliging op zit…..?
  Ondanks het feit dat er in de Angelsaskische landen met diverse soorten beveiliging wordt gewerkt, is het percentage ereaders met ebooks vele malen hoger dan in Nederland en omringende landen. Wie of wat houdt de groei in Europa zo tegen? De uitgevers wellicht of zijn er andere factoren die meespelen.
  Ik vind in elk geval dat auteurs en uitgevers betaald dienen te worden voor hun goede werk.

 20. Voor de goede orde: Het downloaden van boeken is in Nederland niet illegaal, mits voor eigen gebruik en studie. Het uploaden is wel illegaal.

  Nu kunnen we het over fatsoen gaan hebben, maar dan dien je aan te kloppen bij de opvoeders.

  De tijden veranderen en misschien is het vak ‘schrijver’ straks een roeping.

  Wat wel blijkt te werken tegen dat zogenaamde illegale downloaden is service en gemak. Zoals Spotify en Netflix. Ik zelf denk dat het verlagen van de rechten op een boek naar 5 jaar een betere stimulans is voor de branch in combinatie met het illegaal maken van het downloaden en delen van boeken waar nog rechten op zitten.

  • Volgens mij is het downloaden van door auteursrecht beschermde ebooks in Nederland wel degelijk strafbaar. Het wordt alleen, echt Nederlands, gedoogd. In alle landen om ons heen is het strafbaar. Het wordt misschien tijd om aan dat gedogen eens een einde te maken. Het delen van gedownloade ebooks is momenteel wel strafbaar. Handhaving is echter een probleem.
   Maar dan vraag ik me af: waarom betalen we wel voor een; musical, toneelstuk, concert of museumbezoek, en: niet voor een:mooi, spannend of interessant boek? Het voelt toch een beetje als diefstal.

  • hallo joke, op het moment van schrijven is het alleen illegaal om software en games te downloaden. boeken, muziek en films mag je nog wel voor eigen gebruik downloaden en dat is natuurlijk prachtig! al die kennis en informatie tot ieders beschikking. wat jammer is dat de meeste mensen vooral naar katten-filmpjes kijken en helemaal niet meer zijn gaan lezen..

 21. Men moet eens weten hoeveel werk er aan een boek of zelfs aan een kort verhaal zit. Ik vind het niet meer dan normaal om voor iemands harde werk te betalen. Het is een schande als er alleen door anderen aan verdiend wordt, en niet door de maker. Vrijwel alles wordt beschermd, nu de schrijvers nog.

 22. Ik koop al mijn e-boeken legaal maar ik stoor me enorm dat die BTW op e-boeken 21% is i.p.v. 6% op papieren boeken. Dit zou voor de e-reader trouwens hetzelfde moeten zijn.

 23. @ Sandra – 5 februari 2014 om 17:35

  Niet iedere download zou ook een aankoop zijn. Er zijn mensen die sparen films, muziek en boeken als een ander postzegels. Het gaat ze niet om de inhoud maar om de hoeveelheid. Laten we het downloaden van content niet groter maken dan het is.

  Dat videotheken sluiten is niet de schuld van het downloaden maar van de prijzen die ze hanteren, datzelfde geldt voor de prijzen van films en muziek. Ook e-boeken kunnen een stuk goedkoper, denk alleen al aan de BTW.

  Schrijvers en uitgevers zouden de gedachte dat ze met de verkoop van bijv. 1000 boeken uit de kosten zijn ook kunnen loslaten. Als de boeken goedkoper zijn worden er meer verkocht en komen ze evengoed uit de kosten.

  Hoe moeten we dan de scans van boeken beoordelen die door een uitgever nooit als e-boeken worden uitgegeven? Persoonlijk lees ik heel graag James A Michener en James Clavell. Die boeken zijn niet meer op papier maar ook niet als e-boek verkrijgbaar.

 24. In de periode 2004-2007 ontving ik als auteur een vergoeding van 8% van de verkoopprijs per boek (belastbaar), i.e. een marge van 92% voor uitgeverij en handel. M.i. kan dat wel wat minder.

 25. Zodra ik een e-boek koop wil ik wel dat het van mij is!

geef een reactie